Σε καιρούς κρίσης, συχνά στρεφόμαστε στη μουσική για παρηγοριά και ανακούφιση. Αναπολώντας όμορφες αναμνήσεις από τη ζωή μας, προσανατολιζόμαστε στο παρελθόν και το μέλλον, και κάνουμε σχέδια. Αυτή η μελέτη πηγάζει από τις ασυνήθιστες συνθήκες που δημιούργησε η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού, ως μια ευκαιρία να αναλογιστούμε το πώς μπορεί να μας βοηθήσει η αγαπημένη μας μουσική.

Πάτησε εδώ για να ξεκινήσεις την έρευνα.

Έχουμε φτιάξει μια σειρά εργαλείων που ακολουθούν τη γενική ιδέα ενός δημοφιλούς ραδιοφωνικού προγράμματος του BBC στη Ηνωμένο Βασίλειο, το Desert Island Discs (Μουσική που θα ήθελα να έχω σ’ ένα Ερημικό Νησί). Σε αυτό το πρόγραμμα ζητούν από διάσημες προσωπικότητες να διαλέξουν οκτώ κομμάτια μουσικής (π.χ. τραγούδια), ένα βιβλίο και ένα αντικείμενο πολυτελείας που θα έπαιρναν μαζί τους αν ήταν να ναυαγήσουν σε ένα ερημικό νησί.

Σε αυτή την έρευνα, θα κάνεις κι εσύ κάτι παρόμοιο. Μέσα από μια σειρά βημάτων θα βρεις, θα ακούσεις, και θα αναστοχαστείς πάνω στα οκτώ κομμάτια που διάλεξες, δημιουργώντας τη δική σου ιστορία.

Η μουσική μου σε ένα ερημονήσι….

Μπορείς να κάνεις αυτή την έρευνα μέσω της ιστοσελίδας ή να κατεβάσεις το υλικό και να το δουλέψεις εκτός σύνδεσης, με το δικό σου ρυθμό. Κάποιοι προτιμούν να βυθιστούν στις αναμνήσεις τους μονομιάς, ενώ άλλοι μπορεί να θέλουν να πραγματοποιήσουν τις δραστηριότητες διάσπαρτα μέσα στη μέρα τους. Αν ολοκληρώνεις ένα βήμα την ημέρα, θα χρειαστείς 10 μέρες να ολοκληρώσεις τη μελέτη. Ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες.

Την έρευνα αυτή ξεκίνησε και ηγείται η καθηγήτρια Alexandra Lamont από το Πανεπιστήμιο Κeele στο Ηνωμένο Βασίλειο (Centre for Psychological Research, Keele University, UK). Στην Ελλάδα την έρευνα επιμελείται η Δρ. Χριστίνα Αναγνωστοπούλου και το Εργαστήριο Μουσικής, Γνωσιακών Επιστημών και Κοινότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

Η έρευνα αυτή βασίζεται σε έγκυρα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν τα οφέλη της μουσικής και της αναπόλησης. Δυστυχώς δεν παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη, αλλά ελπίζουμε πως οι δραστηριότητες στο πλαίσιο αυτής της έρευνας θα μπορέσουν να σου προσφέρουν λίγη ανακούφιση στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Πάτησε εδώ για να συμμετάσχεις στην έρευνα στα ελληνικά.

Πάτησε εδώ για να διαβάσεις τις συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις.